ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ετυμολογία της ονομασίας : Το όνομα Υαλουρονικό οξύ (HA) προέρχεται ετυμολογικά από την Ελληνική λέξη «ύαλος» (και «ύελος»), που σημαίνει γυαλί και «ουρονικό οξύ» επειδή απομονώθηκε πρώτα στο υαλοειδές υγρό του ματιού και απέδιδε ένα μεγάλο ποσό ουρονικού οξέος.

Η χημική ονομασία του Υαλουρονικού Νατρίου είναι : Νάτριο (2S,3S,4R,5R,6R) -3- [(2S,3R,4R,5S,6R) -3- ακεταμιδο -4- [(2R,3R,4S,5S,6S) -6- καρβοξυ-3,4,5-τριυδροξυοξαν2-υλ] οξυ -5- υδροξυ -6- (υδροξυμεθυλ) οξαν -2- υλ] οξυ -6- [(2R,3R,4R,5S,6R) -3- ακεταμιδο -2,5- διυδροξυ -6- (υδροξυμεθυλ) οξαν -4- υλ] οξυ-4,5 – διυδροξυοξανο -2- καρβοξυλικό οξύ.

Περιγραφή του Υαλουρονικού Οξέος (HA)  : Το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα ελαστικό και κολλώδες πολυμερές. (μουκοπολυσακχαρίδιο ζελατινώδους μορφής).

Που βρίσκεται το Υαλουρονικό Οξύ (HA)  : Το Υαλουρονικό Οξύ βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος.

Εντούτοις υψηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι :

το αρθρικό υγρό , τα κόκκαλα και οι αρθρικοί χόνδροι , οι τένοντες οι συνδέσμοι και ο συνδετικός ιστός , το τριχωτό της κεφαλής και τα ωοθυλάκια των τριχών , τα χείλη , τα μάτια , τα ούλα , το δέρμα (όπου εντοπίζεται περίπου το 50% της συνολικής ποσότητας του HA του σώματος) , το εξωκυτταρικό παρέγχυμα.

Ειδικά για το δέρμα : Όπως προαναφέρθηκε στο δέρμα εντοπίζεται το 50% της συνολικής ποσότητας του Υαλουρονικού Οξέος που έχουμε στο σώμα μας.

Το Υαλουρονικό Οξύ και το Κολλαγόνο παίζουν ζωτικό ρόλο στην διατήρηση της δομής των διαφόρων στρωμάτων του δέρματος.

Με απλά λόγια θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το καλλαγόνο χαρίζει στο δέρμα την σφριγηλότητα του αλλά το Υαλουρονικό Οξύ είναι εκείνη η ουσία που θρέφει και ενυδατώνει το κολλαγόνο.

Δηλαδή το Υαλουρονικό οξύ είναι η αποθήκη νερού που κρατά το κολλαγόνο ελαστικό και ενυδατωμένο.

Το κολλαγόνο περιβάλλεται και θρέφεται συνεχώς από το Υαλουρονικό Οξύ που είναι σε ζελατινώδη μορφή.

Το δέρμα των νέων ανθρώπων είναι απαλό και εξαιρετικά ελαστικό γιατί περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις Υαλουρονικού Οξέος το οποίο βοηθά το δέρμα να παραμένει υγιές.

Καθώς ο άνθρωπός μεγαλώνει χάνει την ικανότητα του να διατηρεί τις ίδιες υψηλές συγκεντρώσεις Υαλουρονικού Οξέος στο δέρμα του. Όσο μειώνονται τα επίπεδα του Υαλουρονικού Οξέος στο δέρμα τόσο μειώνεται και η δυνατότητα της συγκράτησης νερού στο δέρμα.

Σαν αποτέλεσμα το δέρμα γίνεται πιο ξηρό αφού χάνει την δυνατότητα του να ενυδατώνεται επαρκώς.

Η εξωγενής προσθήκη Υαλουρονικού Οξέος επαναφέρει τα απαιτούμενα επίπεδα στο δέρμα ώστε να συγκρατηθεί περισσότερο νερό και με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν αισθητά οι ρυτίδες.

Θεραπεία με ενέσιμα εμφυτεύματα HA : Η αρχική παραγωγή σκευασμάτων Υαλουρονικού Νατρίου πρώτης γενιάς, γινόταν από ιστούς ζωικής προέλευσης, και ιδίως από ακρολοφίες πουλερικών (λειρί κόκκορα).

Τα Υαλουρονικά δεύτερης γενιάς παράγονταν από Hylan A.

Για τα αρχικά αυτά σκευάσματα Υαλουρονικού Νατρίου πρώτης και δεύτερης γενιάς, έχουν γραφεί πολυάριθμα επικριτικά σχόλια από τους ειδικούς.

Πολύ πρόσφατα έχει επιτευχθεί η παραγωγή Υαλουρονικών ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ , οι ονομαζόμενες Υψηλής Καθαρότητας Υαλουρονάνες (Highly Purified Hyaluronan, HPH).

Πρόκειται για ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ προϊόντα με πλήρη καθαρότητα, που παράγονται από καλλιέργειες κυττάρων.

Tο Υαλουρονικό Νάτριο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από την  ειδικότητα των πλαστικών χειρουρουργών. (medical aesthetics)

Οι πλαστικοί χειρουργοί εφαρμόζουν το Υαλουρονικό νάτριο για την διόρθωση ρυτίδων και πτυχών στο πρόσωπο.

Πως εφαρμόζονται τα ενέσιμα εμφυτεύματα HA στην αισθητική Ιατρική : Το Υαλουρονικό νάτριο χορηγείται εύκολα με βελόνα ινσουλίνης 23G σε πολλές μικρές υποδερμικές ή υποδόριες εγχύσεις, είτε κάτω από τις ρυτίδες είτε μέσα στα χείλη του στόματος για «αναδιοργάνωση του όγκου τους». Εμφυτεύματα με μεγαλύτερη συγκέντρωση Υαλουρονικού Νατρίου ενδείκνυνται για μεγάλες ρυτίδες με εν τω βάθει έγχυση, όπως είναι οι ρυτίδες ή/και οι αναδιπλώσεις της ρινοπαρειακής γωνίας.

Ασφάλεια ενέσιμων εμφυτευμάτων HA : Πολύ σπάνια έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις στο πρόσωπο, από Υαλουρονικό Νάτριο.

Pin It on Pinterest

Share This